logo logo
  • Mūsu vistas

  • Par mums

  • Ilgtspējīgs bizness

  • Darba iespējas

  • Kontakti

  • lv

    arrow
    • lv

  • lv

    arrow arrow
    • lv

  • Search

Aizvērt

close

Apraksts
  • Kontakti

  • Par mums arrow arrow
    ĶEKAVA 55 Misija, vīzija un vērtības Mūsu zīmoli Vadība Atbalsta politika
  • Darba iespējas
  • Mūsu produkti arrow arrow
    Marinēta gaļa Cīsiņi, sardeles Desas Kūpināta gaļa Svaiga gaļa Cepamdesas Ceptie produkti Produktu katalogs
  • Jaunumi arrow arrow
    “Ķekava” zina, ko celt svētku galdā!
  • Receptes arrow arrow
    Maltītes Cepeši Salāti Sviestmaizes Uzkodas Zupas Grila receptes
  • Ilgtspējīgs bizness arrow arrow
    Energoresursu pārvaldības politika Kvalitātes un pārtikas drošības politika Darba un veselības aizsardzības politika Vides aizsardzības politika Atbalsta politika Attīstības projekti Komercdarbības politika
  • Audzēts bez antibiotikām arrow arrow
    VISTU vai neko!
  • Mūsu vistas arrow arrow
    Jautājumi par vistas gaļu Veselīgs uzturs, uztura piramīda Interesanti fakti Cāļu video
  • Kombinētās lopbarības rūpnīca 
  • Gada pārskati
  • Ķekava Foods – Akola Group
  • Jaunumi
  • Jaunie sportisti un ēdiens – kas…

Jaunie sportisti un ēdiens – kas jāzina vecākiem?

12.09.2023

Visi jaunumi

arrow

Jaunie sportisti un ēdiens – kas jāzina vecākiem?

Tuesday, 12. September 2023.

Septembris ir laiks, kad skolēni atgriežas ne tikai skolas solā, bet arī sporta pulciņos. Vecākiem tas nozīmē papildu rūpes ikdienas organizēšanā, tostarp, maltīšu plānošanā. “Putnu fabrika Ķekava” un “Ghetto Games” veiktajā aptaujā* atklāts, ka vairāk nekā 20% aptaujāto jauniešu ēd retāk nekā trīs reizes dienā, kas ir nepietiekami. Kā pilnveidot bērnu ēdienkarti, nodrošinot visu nepieciešamo bērnu enerģijai, spēkam un veselībai, atklāj uztura speciāliste Eva Kataja.

Atrodiet laiku regulārām maltītēm

Lai arī teju 40% jauniešu ēd trīs reizes dienā, tomēr vairāk nekā piektā daļa aptaujāto jauniešu ēd retāk nekā trīs reizes dienā. Uztura speciāliste Eva Kataja norāda: “Ja bērns paēd tikai divas reizes dienā, tad viņš ir absolūtā uzturvielu deficītā. Lai uzņemtu pietiekami daudz uzturvielu, nepieciešamas ieturēt trīs pilnvērtīgas ēdienreizes un divas uzkodas.” Vienlaikus šos rezultātus viņa komentē piesardzīgi, norādot, ka gan jaunieši, gan pieaugušie bieži neskaita katru ēšanas reizi, bet tikai pamata maltītes – visticamāk, jaunieši ēd biežāk nekā divas vai trīs reizes dienā.

Vecākiem būtu nepieciešams sekot līdzi tam, vai bērni ir regulāri paēduši, piemēram, iepriekš sagatavojot ēdienu brokastīm vai launagam. “Regulāras ēdienreizes ir īpaši svarīgas fiziski aktīviem jauniešiem. To trūkums tālāk noved pie lielākas vēlmes pēc saldumiem un pievilcīgākas kļūst dažādas ātrās uzkodas, jo ķermenim ir nepieciešamas uzturvielas arī tad, ja mēs nevēlamies ēst. Ja ēdam neregulāri, ķermenis par to signalizē, raisot vēlmi uzņemt vairāk saldus un dažādus citus organismam viegli pārstrādājamus produktus, piemēram, hotdogus, bulciņas. Šāds uzturs nav atbilstošs organisma vajadzībām un tāpēc rodas uzturvielu nepietiekamība vai to deficīts. Tas tālāk ietekmē gan cilvēka fiziskās spējas un sportisko sniegumu, gan emocionālo stāvokli un, protams, arī svaru, veicinot dažādas veselības problēmas.”

Jaunieši visbiežāk izvēlas vistas gaļu

Teju puse jeb 45% aptaujāto jauniešu norāda, ka viņi visbiežāk uzturā lieto vistas gaļu, savukārt  4% aptaujāto norādīja, ka gaļu ikdienā neēd. Jaunieši priekšroku dod vistas gaļai, skaidrojot, ka tā šķiet garšīgāka nekā citas, ir veselīga, piemērota sportiskam un aktīvam dzīves veidam, kā arī ir viegli un ātri pagatavojama. “Liellopu un cūkgaļas pagatavošana prasa vairāk laika un iemaņas, savukārt vistas gaļu ir iespējams pagatavot ātrāk un vieglāk,tādēļ tā ir iemantojusi popularitāti kā jauniešu, tā pieaugušo vidū. Vistas gaļa ir vērtīgs olbaltumvielu avots, tai ir neitrāla garša, līdz ar to ir patīkama lielākam cilvēku lokam,” savos novērojumos dalās Eva Kataja.

Trīs ceturtdaļas aptaujas dalībnieku norādīja, ka viņi pievērš uzmanību arī gaļas kvalitātei. Interesanti, ka jauniešiem gaļas svaigums nav svarīgākais kvalitātes kritērijs. Viņiem būtiskāka ir uzticama un droša mazumtirdzniecības vieta, kā arī tas, ka gaļa ir ražota Latvijā un putns ir audzis labos apstākļos.

“Jauniešu viedoklis parāda, ka gaļas svaigums un derīguma termiņš ir kļuvusi par pašsaprotamām lietām, kurām veikalā uzmanība netiek pievērsta. Turklāt vēlreiz skaidri redzam, ka jauniešiem ir svarīgi vides ilgtspējas jautājumi, tostarp arī putnu labturība. Tas vēlreiz apliecina, ka mūsu, “Putnu fabrikas Ķekava,” investīcijas putnu veselībā un piemērotiem dzīves apstākļiem – novērtē arī pircēji,” stāsta “Putnu fabrikas Ķekava” pārstāve Maija Avota.

Bērniem drīkst ļaut ēst tikai pāris dārzeņus

Domājot par ikdienas ēdienkarti, esam dzirdējuši, ka ir būtiski ēst plašu pārtikas produktu klāstu, lai iekļautu visas pamata uzturvielu grupas – gan ogļhidrātus un olbaltumvielas, gan šķiedrvielas, tāpat kā vērtīgos vitamīnus un minerālvielas. Diemžēl nereti bērni un jaunieši atsakās no veselīgiem un vērtīgiem produktiem.

Uztura speciāliste Eva Kataja aicina nesatraukties: “Ja bērns ēd tikai divus dārzeņus – ļaujiet viņam to darīt regulāri, piedāvājot kādu no tiem vai abus katru dienu. Tas būs vērtīgāk nekā daudzveidīgs dārzeņu klāsts, kas vienmēr paliek uz šķīvja. Diemžēl dažādu pētījumu dati joprojām rāda, ka liela daļa jauniešu un bērnu neēd dārzeņus katru dienu. Turklāt minerālvielas ir ne tikai augļos un dārzeņos, bet arī gaļā, turklāt dažādos vistas gaļas veidos tie ir nedaudz atšķirīgi. Ēdienkartē ieteicams iekļaut ne tikai vistas fileju, bet arī stilbiņus, spārniņus un citu gaļu. Bieži mēs izvēlamies lietot dažādus uztura bagātinātājus, neapzinoties pārtikas produktu vērtību, piemēram, kolagēnu var uzņemt arī ēdot vistas ādu.”

Fiziski aktīvi jaunieši drīkst apēst gan saldējumu, gan bulciņu

Ja jaunais sportists bieži grib našķoties ar saldumiem, tas ir normāli un pat sagaidāmi, jo kārumos esošie ogļhidrāti ātri dod enerģiju. Ikdienā noteikti vajadzētu piedāvāt svaigus un žāvētus augļus un ogas, ko arī var ērti paņemt līdzi kastītē kopā ar sēklām un riekstiem. Fiziski aktīviem jauniešiem ir vajadzīga enerģija un ja uzkodas neaizvieto pamata ēdienreizes, tad bērnam droši var ļaut laiku pa laikam mieloties gan ar saldējumu, gan kādu citu kārumu.

“Galējības ir tās, kam vecākiem vajadzētu pievērst uzmanību. Piemēram, bērns regulāri izlīdzas ar hotdogiem un citām ātrajām uzkodām, bet atsakās no skolas ēdiena. Vai tieši otrādi – jaunietis ir ļoti apmāts ar ēdienu, veltot veselīgam uzturam nesamērīgi lielu uzmanību un īstenojot visus ieteikumus perfekcionistiski, ko diemžēl nereti redzu arī savā ikdienas praksē klīnikā. Abas šī galējības var aizvest līdz ēšanas traucējumiem, dažādām veselības problēmām un tas būtu iemesls konsultēties ar ārstu. Vecākam ir jāpalīdz bērnam būt elastīgam un jāmāca veselīga attieksme pret ēdienu,” aicina Eva Kataja.

 

*Aptauja norisinājās laika posmā no šī gada 1. maijā līdz 1. augustam, tajā piedalījās 612 jaunieši vecumā no 9 līdz 25 gadiem. Viņu vidū populārākie sporta veidi ir basketbols, ko izvēlējušies 22%, kā arī florbols un futbols, ko spēlē 15% no aptaujātajiem. Tāpat respondenti nodarbojas ar tādiem sporta veidiem kā joga, cīņas sports, hokejs, vieglatlētika, peldēšana un citiem.

Jaunumi

Skatīt vairāk

Publikācijas

28.03.2025

Atklāj piecus mazāk zināmus faktus par vistas gaļu

Publikācijas

15.01.2025

“Ķekava Foods” valdes locekle un izpilddirektore Aiva Banga – ilgtspējīga ir tikai…

Publikācijas

11.12.2024

“Ķekava Foods” supervaroņi – stāsti par uzņēmuma darbiniekiem

Publikācijas

16.10.2024

Vai zinājāt, ka imunitātei ne mazāk nozīmīgas par vitamīniem un minerālvielām ir…

Publikācijas

01.10.2024

Kliedējam mītus par vistas gaļas ražošanu

Publikācijas

23.05.2024

“Ķekava Foods” investē vairāk nekā miljonu eiro saules paneļu parka izveidē

Publikācijas

12.03.2024

Raidījums “Zaļi maldināts” par vistas gaļa bez antibiotikām.  

Publikācijas

02.02.2024

“Putnu fabrika Ķekava” pievieno grupas uzņēmumus un maina nosaukumu uz “Ķekava Foods”

Publikācijas

01.02.2024

Uztura speciālisti satrauc fakts, ka 67% Latvijas iedzīvotāju neplāno ēst veselīgāk

Publikācijas

24.01.2024

“Māmiņu kluba” sižets “Antibiotiku rezistence. Kāpēc tā veidojas?”

Publikācijas

24.10.2023

“Putnu fabrika Ķekava” apvienosies zem jauna nosaukuma ar vairākiem grupas uzņēmumiem

Publikācijas

16.10.2023

“Putnu fabrika Ķekava” eksports sasniedzis pusi no saražotā apjoma

Seko mums!

Jaunākais no "Ķekava" Facebook konta

Katram pa “Ķekava” gardumam pie rokas un, aiziet, ciemos pie draugiem, lai izbaudītu vasaras kopābūšanas prieku! 😎☀️ Neej tukšām rokām – izvēlies augstvērtīgos.

Seko mums Instagram
Seko mums LinkedIN
#VISTUvaineko
@kekavalv
Seko mums Instagram
Seko mums LinkedIN
Chicken on one leg
logo logo logo logo

AS “Ķekava Foods”
Ziemeļu iela 55, Ķekava, Ķekavas novads, LV-2123, Latvija

Sīkdatņu politika Business to Business Privātuma politika

Mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu labāku mājas lapas lietošanas pieredzi.

Uzzināt vairāk