logo logo
  • Mūsu vistas

  • Par mums

  • Ilgtspējīgs bizness

  • Darba iespējas

  • Kontakti

  • lv

    arrow
    • lv

  • lv

    arrow arrow
    • lv

  • Search

Aizvērt

close

Apraksts
  • Kontakti

  • Par mums arrow arrow
    ĶEKAVA 55 Misija, vīzija un vērtības Mūsu zīmoli Vadība Atbalsta politika
  • Darba iespējas
  • Mūsu produkti arrow arrow
    Marinēta gaļa Cīsiņi, sardeles Desas Kūpināta gaļa Svaiga gaļa Cepamdesas Ceptie produkti Produktu katalogs
  • Jaunumi arrow arrow
    “Ķekava” zina, ko celt svētku galdā!
  • Receptes arrow arrow
    Maltītes Cepeši Salāti Sviestmaizes Uzkodas Zupas Grila receptes
  • Ilgtspējīgs bizness arrow arrow
    Energoresursu pārvaldības politika Kvalitātes un pārtikas drošības politika Darba un veselības aizsardzības politika Vides aizsardzības politika Atbalsta politika Attīstības projekti Komercdarbības politika
  • Audzēts bez antibiotikām arrow arrow
    VISTU vai neko!
  • Mūsu vistas arrow arrow
    Jautājumi par vistas gaļu Veselīgs uzturs, uztura piramīda Interesanti fakti Cāļu video
  • Kombinētās lopbarības rūpnīca 
  • Gada pārskati
  • Ķekava Foods – Akola Group
  • Jaunumi
  • Atklāj piecus mazāk zināmus faktus par…

Atklāj piecus mazāk zināmus faktus par vistas gaļu

28.03.2025

Visi jaunumi

arrow

Atklāj piecus mazāk zināmus faktus par vistas gaļu

Friday, 28. March 2025.

Vistas gaļa ir viena no iecienītākajām izvēlēm ikdienas maltītēs – tā ir viegli pagatavojama, daudzveidīga un uzturvielām bagāta. Tomēr nereti rodas daudz un dažādi jautājumi, vai un kurās situācijās vistas gaļa ir piemērotākā izvēle kā pieaugušo, tā bērnu ēdienkartē. Lai kliedētu neskaidrības un palīdzētu pieņemt informētus lēmumus par uzturu, mēs sadarbībā ar uztura speciālisti un bloga @uzlabo veidotāju Viktoriju Zakarkeviču atklājam piecus mazāk zināmus faktus par vistas gaļu.

Vistas gaļa un dzelzs uzņemšana

“Dzelzs deficīts var būtiski ietekmēt cilvēka imūnsistēmu, enerģijas līmeni un produktivitāti, tomēr daudzi nekad nav pat pārbaudījuši savas dzelzs rezerves,” norāda uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča. Deficīts var izpausties ar tādiem simptomiem kā miegainība, biežākas saslimšanas, samazinātas koncentrēšanās spējas, trausli mati un nagi, kā arī sausa un bāla āda. Lai noteiktu dzelzs rezerves organismā, ieteicams veikt regulāras asins analīzes, īpašu uzmanību pievēršot hemoglobīna un feritīna līmenim.

Domājot par to, kā uzlabot savu ēdienkarti un iekļaut vairāk dzelzs avotus, bieži neiedomājamies, vai pat nezinām, ka vistas gaļa ir labs dzelzs avots. Tā satur vidēji 1,4 mg dzelzs uz 100 g, kas ir pat vairāk nekā cūkgaļai, kuras dzelzs saturs ir aptuveni 1 mg uz 100 g. Lai gan liellopa gaļa satur vairāk dzelzs – vidēji 2 mg uz 100 g, tā bieži ir treknāka un kalorijām bagātāka, padarot vistas gaļu par labu, līdzsvarotu izvēli, kas var palīdzēt nodrošināt optimālo dzelzs daudzumu. Lai veicinātu dzelzs uzsūkšanos organismā, ieteicams ēdienreizē apvienot ar dzelzi bagātus produktus ar C vitamīna avotiem, piemēram, pievienojot maltītei paprikas salātus vai sautētus kāpostus.

Vistas gaļa un antibiotikas

Antibiotikas lopkopībā tiek lietotas tikai tad, kad tas ir nepieciešams, un tās nekad netiek lietotas profilaktiski. Audzētāji var izmantot antibiotikas putnu ārstēšanai, pēc tam stingri ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteiktās prasības. Tās nosaka, ka gaļa veikalu plauktos nonāk tikai pēc tam, kad putni ir pilnībā atveseļojušies un medikamenti ir pilnībā izvadīti no viņu organisma. Taču ir iespējams iegādāties arī vistas gaļu, kas ir paaugstinātas kvalitātes, jo dzīvnieki ir auguši tādos apstākļos, ka tie neslimo un līdz ar to nav bijusi nepieciešamība izmantot antibiotikas.

Uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča norāda, ka ikdienā tomēr ir ieteicams izvēlēties gaļu ar kvalitātes zīmi “Audzēts bez antibiotikām“: “Šobrīd zinātnieki un Pasaules Veselības organizācija meklē risinājumus pret antibiotiku rezistenci. Tas nozīmē, ka saslimšanas gadījumā cilvēku dzīvību glābšanai tik svarīgie medikamenti nedarbojas. Tādēļ ir nepieciešams samazināt antibiotiku lietošanu arī lopkopībā, radot putniem vidi, kurā tie neslimo vai slimo retāk.”

Produkti ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām“ garantē, ka šie putni nav slimojuši un savas dzīves laikā nekad nav saskārušies ar antibiotikām. “Augsta produktu kvalitāte un pārtikas drošība vienmēr ir bijusi mūsu prioritāte, tāpēc stingri ievērojam ne tikai institūciju noteiktās pārtikas ražošanas un dzīvnieku labturības prasības, bet tās pat pārsniedzam. Tas ļauj mums nodrošināt, ka visi “Ķekava” produkti, kas šobrīd nonāk veikalu plauktos, atbilst augstākajiem standartiem un ir marķēti ar kvalitātes zīmi “Audzēts bez antibiotikām”. Tas ir apliecinājums mūsu apņēmībai ražot ilgtspējīgi un atbildīgi,” uzsver AS “Ķekava Foods” mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Maija Avota.

Vistas gaļa ir nozīmīga vīriešu veselībai

Nevienu droši vien nepārsteigs fakts, ka vīriešu vidū gaļas patēriņš ir augstāks. Lai arī kopumā gaļa ir vērtīga uztura sastāvdaļa, pārmērīgs sarkanās gaļas un subproduktu patēriņš var veicināt saslimšanu ar podagru, kas ir izplatītāka tieši vīriešu vidū. Tā izraisa sāpīgus locītavu iekaisumus, kurus rada urīnskābes kristālu uzkrāšanās locītavās. Lai novērtētu risku saslimt ar podagru, ieteicams regulāri pārbaudīt urīnskābes līmeni asinīs.  Saslimšanas risku var būtiski samazināt, veicot dažas uztura un dzīvesveida izmaiņas.

“Protams, ne vīriešiem, ne sievietēm nav jākļūst par veģetāriešiem, lai uzlabotu savu veselību. Labs veids, kā mazināt podagras risku, ja ir grūti mazināt gaļas patēriņu – vairāk uzturā iekļaut vistas gaļu. Tā satur ievērojami mazāk purīnu, kas veicina urīnskābes līmeņa celšanos, kā arī ir liesāka un bagātāka ar olbaltumvielām,” skaidro uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča

Pilnvērtīgs uzturs un fiziskās aktivitātes samazina ne tikai podagras attīstības iespējamību, bet palīdz novērst arī citas ar uzturu saistītas veselības problēmas, piemēram, sirds un asinsvadu slimības. Papildu tam, aktīvāka dzīvesveida uzturēšana un alkohola patēriņa mazināšana, ja tas ir aktuāli, var būtiski uzlabot veselības stāvokli un samazināt podagras attīstības risku.

Vistas lielumu nosaka tās šķirnes

Nereti, aplūkojot veikala plauktos pieejamo vistas gaļu, cilvēki pievērš uzmanību tās lielumam un maldīgi pieņem, ka cāļi ir saņēmuši kādus piebarojumus vai medikamentus. Latvijā vistu audzēšanu stingri regulē ES likumdošana,  kas jau vairāk nekā 40 gadus aizliedz hormonu un citu augšanas stimulatoru izmantošanu dzīvnieku audzēšanā.

Veikalos pieejamā vistas gaļa nāk no īpaši atlasītas broileru šķirnes, kas ir selekcionēta, izvēloties lielākās putnu šķirnes, vienlaikus saglabājot augstu gaļas kvalitāti un drošumu.

Vistas gaļa un tās mazgāšana

Daļa cilvēku jēlu vistas gaļu mazgā un varētu šķist, ka tā kļūst tīrāka un drošāka lietošanai uzturā, taču patiesībā visdrošāk svaigu gaļu ir vienkārši pagatavot.

Mazgāšanas laikā baktērijas no gaļas virsmas var izplatīties uz izlietni un apkārtējām virsmām, būtiski palielinot iespējamās inficēšanās risku. Jāatceras, ka vienīgais efektīvais veids, kā pārliecināties, ka vistas gaļa ir piemērota lietošanai uzturā, ir pareiza un  rūpīga termiskā apstrāde. Turklāt vistas gaļu var pagatavot salīdzinoši īsā laikā. To, vai gaļa ir gatava, var noteikt gan to vizuāli apskatot, gan izmantojot speciālo termometru. Iekšējai temperatūrai vistas filejā nepieciešams sasniegt 72 °C, savukārt veselā vistā, vistas kājā, stilbā un spārniņos – 82 °C.

Jaunumi

Skatīt vairāk

Publikācijas

15.01.2025

“Ķekava Foods” valdes locekle un izpilddirektore Aiva Banga – ilgtspējīga ir tikai…

Publikācijas

11.12.2024

“Ķekava Foods” supervaroņi – stāsti par uzņēmuma darbiniekiem

Publikācijas

16.10.2024

Vai zinājāt, ka imunitātei ne mazāk nozīmīgas par vitamīniem un minerālvielām ir…

Publikācijas

01.10.2024

Kliedējam mītus par vistas gaļas ražošanu

Publikācijas

23.05.2024

“Ķekava Foods” investē vairāk nekā miljonu eiro saules paneļu parka izveidē

Publikācijas

12.03.2024

Raidījums “Zaļi maldināts” par vistas gaļa bez antibiotikām.  

Publikācijas

02.02.2024

“Putnu fabrika Ķekava” pievieno grupas uzņēmumus un maina nosaukumu uz “Ķekava Foods”

Publikācijas

01.02.2024

Uztura speciālisti satrauc fakts, ka 67% Latvijas iedzīvotāju neplāno ēst veselīgāk

Publikācijas

24.01.2024

“Māmiņu kluba” sižets “Antibiotiku rezistence. Kāpēc tā veidojas?”

Publikācijas

24.10.2023

“Putnu fabrika Ķekava” apvienosies zem jauna nosaukuma ar vairākiem grupas uzņēmumiem

Publikācijas

16.10.2023

“Putnu fabrika Ķekava” eksports sasniedzis pusi no saražotā apjoma

Publikācijas

10.10.2023

Laimīgo vistu spēks – Andrius Pranckevičius intervija žurnālā “Forbes”

Seko mums!

Jaunākais no "Ķekava" Facebook konta

Katram pa “Ķekava” gardumam pie rokas un, aiziet, ciemos pie draugiem, lai izbaudītu vasaras kopābūšanas prieku! 😎☀️ Neej tukšām rokām – izvēlies augstvērtīgos.

Seko mums Instagram
Seko mums LinkedIN
#VISTUvaineko
@kekavalv
Seko mums Instagram
Seko mums LinkedIN
Chicken on one leg
logo logo logo logo

AS “Ķekava Foods”
Ziemeļu iela 55, Ķekava, Ķekavas novads, LV-2123, Latvija

Sīkdatņu politika Business to Business Privātuma politika

Mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu labāku mājas lapas lietošanas pieredzi.

Uzzināt vairāk