logo logo
  • Mūsu vistas

  • Par mums

  • Ilgtspējīgs bizness

  • Darba iespējas

  • Kontakti

  • lv

    arrow
    • lv

  • lv

    arrow arrow
    • lv

  • Search

Aizvērt

close

Apraksts
  • Kontakti

  • Par mums arrow arrow
    ĶEKAVA 55 Misija, vīzija un vērtības Mūsu zīmoli Vadība Atbalsta politika
  • Darba iespējas
  • Mūsu produkti arrow arrow
    Marinēta gaļa Cīsiņi, sardeles Desas Kūpināta gaļa Svaiga gaļa Cepamdesas Ceptie produkti Produktu katalogs
  • Jaunumi arrow arrow
    “Ķekava” zina, ko celt svētku galdā!
  • Receptes arrow arrow
    Maltītes Cepeši Salāti Sviestmaizes Uzkodas Zupas Grila receptes
  • Ilgtspējīgs bizness arrow arrow
    Energoresursu pārvaldības politika Kvalitātes un pārtikas drošības politika Darba un veselības aizsardzības politika Vides aizsardzības politika Atbalsta politika Attīstības projekti Komercdarbības politika
  • Audzēts bez antibiotikām arrow arrow
    VISTU vai neko!
  • Mūsu vistas arrow arrow
    Jautājumi par vistas gaļu Veselīgs uzturs, uztura piramīda Interesanti fakti Cāļu video
  • Kombinētās lopbarības rūpnīca 
  • Gada pārskati
  • Ķekava Foods – Akola Group
  • Jaunumi
  • “Ķekava Foods” valdes locekle un izpilddirektore…

“Ķekava Foods” valdes locekle un izpilddirektore Aiva Banga – ilgtspējīga ir tikai konkurētspējīga uzņēmējdarbība.

15.01.2025

Visi jaunumi

arrow

“Ķekava Foods” valdes locekle un izpilddirektore Aiva Banga – ilgtspējīga ir tikai konkurētspējīga uzņēmējdarbība.

Wednesday, 15. January 2025.

Uzņēmumiem tiek piedāvātas ar vien jaunas iespējas pieteikties dažādu formātu atbalstam, lai ieviestu ilgtspējīgus risinājumus. Tomēr finansējuma pieejamība vai formāla atsevišķu izmaiņu ieviešana nedrīkst kļūt par galveno iniciatoru pārmaiņām uzņēmumā.

Uzņēmuma uzmanības centrā vienmēr ir jābūt produkta vai pakalpojuma kvalitātei un tā konkurētspējai. Ja uzņēmuma darbība ir balstīta pārliecībā, ka tā uzdevums ir visefektīvākajā veidā sniegt vislielāko pievienoto vērtību saviem klientiem, visticamāk ilgtspējas jautājumi tiks sakārtoti kopsolī ar uzņēmuma izaugsmi. Tieši tā mēs 2016.gadā Ķekavā sākām audzēt vistas bez antibiotiku izmantošanas, kas joprojām ir viens no visnozīmīgākajiem soļiem mūsu produktu konkurētspējas nodrošināšanai, īpaši, Skandināvijas valstīs.

 

Pirmais solis ir produkta kvalitātes celšana.

Formāla ekoloģisku prasību ievērošana neveicina produktu pārdošanu. Lai arī iedzīvotāji visā pasaulē ar vien biežāk norāda, ka uzņēmumu atbildīga rīcība un rūpes par vidi ir būtiskas, to neatspoguļo pārdošanas rādītāji . Pircēji mēdz iet garām produktiem, kuri pilnībā neapmierina viņu vajadzības . Ilgtspējīgām pārmaiņām ir jābūt ne tikai videi draudzīgām, bet arī jāpievieno vērtība produktam. Mūsu uzņēmuma ilgtspējas stāsts teju pirms desmit gadiem sākās nevis ar atteikšanos no papīra izmantošanas grāmatvedībā vai jaunu eksperimentālu tehnoloģiju izmantošanu, bet gan papildu vērtības pievienošanu produktam. Atteikšanās no antibiotiku izmantošanas putnu audzēšanā bija būtisks lēmums, kas neizbēgami radīja nepieciešamību veikt apjomīgas investīcijas un pēc būtības pārstrukturēt darbību. Uzņēmuma ražošanas process, darba vide, produktu drošība, resursu izmantošana tiek nemitīgi uzlabotas tā, lai ikviens gala patērētājs saņemtu produktu ar visaugstāko pievienoto vērtību un būtu gandarīts par savu izvēli.

Protams, antibiotiku izslēgšana no ražošanas, nav jautājums tikai par produkta kvalitāti, bet arī par kopējo cīņu, lai nosargātu antibiotiku efektivitāti. Antibiotiku rezistence jeb efektivitātes zudums ir drauds cilvēkiem, dzīvniekiem, augiem un vides sistēmai kopumā. Nepamatotas antibiotiku izmantošanas sekas jau šobrīd ārstiem atņem iespēju glābt tūkstošiem cilvēku dzīvības, diemžēl arī Latvijā. Pasaules veselības organizācija, ārsti un zinātnieki uzsver, ka tā ir arvien aktuālāka problēma visā pasaulē, ko var novērst tikai tad, ja visu nozaru pārstāvji to apzinās un rīkojas atbildīgi. Pasaules vadošajā pārtikas un dzērienu izstādē “Sial 2024” varējām novērot, ka Eiropas lielākie putnu gaļas ražotāji ilgstspējīgas ražošanas praksi uztver kā pašsaprotamu un nepieciešamu savas darbības nodrošināšanai. Iemesls tam ir gan pircēju, sadarbības partneru pieprasījums un Eiropā noteiktie ECC (European Chicken Commitement) standarti, gan nepieciešamība veidot darbības modeli, kas ļautu nodrošināt kvalitatīvu putnu gaļu arī pēc 10 un 50 gadiem.

 

Ilgtspēja neapstājas pie vides aizstāvjiem piemērota risinājuma.

Pārtraukt antibiotiku izmantošanu, samazināt energoresursu patēriņu vai ieviest jebkādu citu videi draudzīgu iniciatīvu nav sarežģīti, līdz brīdim, kad tas ir jāsalāgo ar mūsdienīgu izpratni par labbūtību. Somijas institūta “Finland Future Reaserch Centre” pētījums akcentē, ka labbūtība un vides aizsardzības termini patiesībā viens otru izslēdz, bet vienlaikus abi jau ilgāku laiku ir starptautiskās politikas prioritātes. Tie sākotnēji var šķist ļoti tuvi, jo abi ietver rūpes. Taču praksē sasniegt vienas jomas mērķus un uzlabot vai vismaz nekaitēt otrai jomai prasa detalizētu iedziļināšanos. Mēs nedrīkstam atteikties no kvalitātes, drošības, veselības, darbinieku apmierinātības, produkta lietošanas ērtuma un citiem nebūt ne triviāliem aspektiem, lai būtu ilgtspējīgi. Tikai tā mēs varam radīt jēgpilnas pārmaiņas. Piemēram, lai atteiktos no antibiotiku izmantošanas, mums bija putniem jārada tāda vide, kurā viņi jūtas labi un nevar saslimt. Lai arī tobrīd tas šķita teju neiespējams mērķis, ciešā valsts institūciju uzraudzībā mēs soli pa solim to sasniedzām. Tas prasīja modernizēt daudzus procesus, uzlabot putnu mītnes, iegādāties dažādas iekārtas un papildu aprīkojumu.

 

Piemēram, biodrošības paaugstināšanai tika ieviesta jauna graudu apstrādes sistēma, izveidotas papildu dezinfekcijas barjeras, kā arī izglītoti darbinieki un palielinātas jau tā stingrās biodrošības procedūras, lai ikvienas darbības laikā minimizētu infekciju iekļūšanu ražotnē. Ja mērķu definēšanas procesā apzināmies nepieciešamību salāgot šīs diametrāli pretējās vajadzības, mēs varam atrast ceļu, kā bez kompromisiem sasniegt iecerētos rezultātus abos virzienos vienlaicīgi. Piemēram, šobrīd videi draudzīgu gaļas produktu iepakojumu prasības apsteidz piedāvājumu. Tas nenozīmē, ka ražotājiem būtu jāpiekāpjas un jāievieš risinājumi, kas potenciāli var samazināt produktu kvalitāti, apgrūtināt transportēšanu vai nesamērīgi sadārdzināt preces. Ar iedziļināšanos, augsto prasību uzturēšanu un inovatīvu, kvalitatīvu risinājumu ieviešanu var tikt pie rezultāta, kas apmierina visas prasības un ceļ konkurētspēju, bet ne vienmēr tas ir iespējams īsā laika periodā.

 

Vides ilgtspēja var nesamazināt komfortu cilvēkiem.

Situācija darba tirgū ir padarījusi pašsaprotamu apgalvojumu, ka rūpes par darbinieku labbūtību uzņēmuma ilgtspējai ir vienlīdz nozīmīgas kā produktu kvalitātes nodrošināšana vai vides aizsardzība. Jau pieminētais Somijas institūta pētījums apstiprina, ka ir svarīgi veidot objektīvu vajadzību sarakstu, kas vispusīgi aptver gan fizioloģiskās, gan emocionālās un ētiskās vajadzības. Tās atšķiries ne tikai katrā uzņēmumā, bet bieži pat individuālā līmenī. Domājot par darbinieku labbūtību mūsu primārais mērķis ir dialoga uzturēšana. Tas ir vienīgais ceļš, kā rast veidus uzņēmuma ietekmes uz vidi samazināšanā un vienlaikus radīt darbiniekiem patīkamus apstākļus. Piemēram, svarīgi zināt, kādā darba apģērbā viņi var ne tikai droši veikt darba uzdevumus, bet arī justies ērti. Atrast veidu, kā nodrošināt darbinieku labsajūtu arī tad, ja viņi strādā maziem cālēniem piemērotā, ļoti siltā temperatūrā vai gluži pretēji dienas lielāko daļu pavada gatavās produkcijas noliktavā, kur temperatūra nepārsniedz 6⁰C .Būt ilgtspējīgiem nozīmē nemitīgi meklēt kompromisa risinājumus, kas bija un vienmēr būs milzīgs darbs. Tas ir process, kas nenoslēdzas ar atsevišķu rādītāju sasniegšanu, bet gan virza uzņēmuma attīstību jaunā kvalitātē. Un sasniegto latiņu var noturēt tikai turpinot izglītoties un padarot to par uzņēmuma pamatvērtību.

Jaunumi

Skatīt vairāk

Publikācijas

28.03.2025

Atklāj piecus mazāk zināmus faktus par vistas gaļu

Publikācijas

11.12.2024

“Ķekava Foods” supervaroņi – stāsti par uzņēmuma darbiniekiem

Publikācijas

16.10.2024

Vai zinājāt, ka imunitātei ne mazāk nozīmīgas par vitamīniem un minerālvielām ir…

Publikācijas

01.10.2024

Kliedējam mītus par vistas gaļas ražošanu

Publikācijas

23.05.2024

“Ķekava Foods” investē vairāk nekā miljonu eiro saules paneļu parka izveidē

Publikācijas

12.03.2024

Raidījums “Zaļi maldināts” par vistas gaļa bez antibiotikām.  

Publikācijas

02.02.2024

“Putnu fabrika Ķekava” pievieno grupas uzņēmumus un maina nosaukumu uz “Ķekava Foods”

Publikācijas

01.02.2024

Uztura speciālisti satrauc fakts, ka 67% Latvijas iedzīvotāju neplāno ēst veselīgāk

Publikācijas

24.01.2024

“Māmiņu kluba” sižets “Antibiotiku rezistence. Kāpēc tā veidojas?”

Publikācijas

24.10.2023

“Putnu fabrika Ķekava” apvienosies zem jauna nosaukuma ar vairākiem grupas uzņēmumiem

Publikācijas

16.10.2023

“Putnu fabrika Ķekava” eksports sasniedzis pusi no saražotā apjoma

Publikācijas

10.10.2023

Laimīgo vistu spēks – Andrius Pranckevičius intervija žurnālā “Forbes”

Seko mums!

Jaunākais no "Ķekava" Facebook konta

Katram pa “Ķekava” gardumam pie rokas un, aiziet, ciemos pie draugiem, lai izbaudītu vasaras kopābūšanas prieku! 😎☀️ Neej tukšām rokām – izvēlies augstvērtīgos.

Seko mums Instagram
Seko mums LinkedIN
#VISTUvaineko
@kekavalv
Seko mums Instagram
Seko mums LinkedIN
Chicken on one leg
logo logo logo logo

AS “Ķekava Foods”
Ziemeļu iela 55, Ķekava, Ķekavas novads, LV-2123, Latvija

Sīkdatņu politika Business to Business Privātuma politika

Mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu labāku mājas lapas lietošanas pieredzi.

Uzzināt vairāk