Atbild diētas ārste Lolita Neimane:
Runājot par gaļas patēriņu uzturā vispār, pēdējos pāris gados mūsu uzmanība tiek īpaši vērsta uz to, ka saistībā ar kolorektālā jeb zarnu vēža straujo izplatību ir jāsamazina sarkanās gaļas lietošana uzturā. Ieteikums – ne vairāk par 50 gramiem dienā. Par sarkano tiek uzskatīta cūkgaļa un liellopu gaļa. Tāpat ļoti limitēti iesaka ēst rūpnieciski apstrādātu gaļu un gaļas izstrādājumus – šķiņķi, desas utt., ieskaitot arī vistas gaļu, ja tā ir rūpnieciski apstrādāta, teiksim, kūpināta vai žāvēta. Jāatzīst, ka 50 grami ir diezgan mazs gaļas gabaliņš, nedēļā tie ir tikai 350 grami. Tāpēc rūpnieciski neapstrādāta putnu gaļa – tītars un vista – būtu tā, ko uzturā varētu iekļaut brīvāk. Vistas gaļa pieder olbaltumvielu grupai, ko mums ar uzturu vajadzētu uzņemt.
Tradicionāli vistas gaļa tiek uzskatīta par diētisku, sevišķi baltā gaļa, jo tajā ir maz tauku, nav holesterīna, ir viegli sagremojama. Ne velti to piemēro diētām, ja cilvēks vēlas samazināt svaru. Veikalos nopērkamā broileru gaļa ir ātri pagatavojama: atnāc mājās no darba, un vakariņas – viens divi! – gatavas. Vistas gaļa ir ļoti laba arī tādā ziņā, ka tai nav tik intensīva garša, tā labprāt pieņem dažādas garšvielas un garšaugus. To viegli spēj pagatavot arī tie, kam kulinārās prasmes nav tik lielas.
Vienīgais, kas cilvēkus attur ēst rūpnieciski audzētu vistas gaļu, ir visādi pašu sadomāti un saklausīti minējumi par to, kā tik ātri var izaugt tik lieli broileri. Bet tāpēc jau ražotāji izvēlas īpaši selekcionētas ātraudzīgas šķirnes! Ja padomā, agrāk, piemēram, arī cūkas audzēja tikai tādas, kurām speķis bija piecu centimetru biezumā. Tagad tādas vispār nevar atrast, jo cūku šķirnes selekcionētas tā, lai būtu vairāk muskuļaudu, mazāk tauku. Līdzīgi uzlabojumi notiek arī dārzkopībā, augļkopībā.
Man šķiet, ka Latvijā cilvēki vienkārši pieraduši domāt, ka piens tiek ražots no pulvera un vistas tiek barotas ar hormoniem. Bet tā taču nav!
Protams, ja ir rocība un iespējas, cilvēks var pirkt bioloģiski audzētu vistu, bet tā ir cita cena, un ne visi to var atļauties. Fabrikas vistas uzturvērtības ziņā nav ne ar ko sliktākas, tikai tām nav tik intensīva garša, toties pieejamākas cenas ziņā.