Katrs desmitais (11%) Latvijas iedzīvotājs satraucas par to, vai pārtikas produktos varētu būt zāļu vai antibiotiku atliekvielas, liecina “Ķekava Foods” un “Norstat” veiktās aptaujas dati. Šī baža iezīmē sabiedrības pieaugošo uzmanību pārtikas drošībai un ražošanas procesiem. Pasaules Antibiotiku nedēļas laikā “Ķekava Foods” īpaši uzsver principu “Ražots bez antibiotikām”, ko uzņēmums ievēro jau vairāk nekā desmit gadus un ar ko joprojām atšķiras pasaules mērogā.
Pasaules Antibiotiku nedēļu ik gadu rīko Pasaules Veselības organizācija. Šogad tā norisinās no 18. līdz 24. novembrim un tās mērķis ir palielināt izpratni par antibiotiku rezistences izplatību — vienu no nopietnākajiem globālajiem veselības riskiem.
“Patērētāji kļūst arvien zinošāki un prasīgāki — viņiem svarīgi zināt, ko tie patiesībā liek uz šķīvja. Tas, ka katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs satraucas par antibiotiku vai zāļu atliekvielām pārtikas produktos, apliecina, ka mūsu ilggadējais princips un kvalitātes zīme “Audzēts bez antibiotikām” ir nozīmīgs ieguldījums sabiedrības veselībā un uzticamas pārtikas nodrošināšanā. Norāde uz mūsu produktiem “Audzēts bez antibiotikām” nozīmē, ka cāļi tiek audzēti bez antibiotiku lietošanas no pirmās dienas līdz gatavam produktam. Šo principu nodrošina augsti biosardzības standarti, precīza cāļu veselības uzraudzība, profesionālas speciālistu zināšanas un stingra labturības prakse,” saka “Ķekava Foods” Veterinārā dienesta vadītāja Tatjana Lisakovska.
Kā liecina aptauja, iedzīvotājus satrauc arī citas pārtikas kvalitātes un drošības jomas. Visvairāk patērētāji norāda uz bažām par pārmērīgu konservantu un e-vielu daudzumu (36 %), pārāk apstrādātu produktu ar maz dabiskām sastāvdaļām (26 %) un sliktu produktu uzturvērtību (21 %), piemēram, zemu olbaltumvielu vai augstu tauku saturu, kā arī produkta izcelsmi (18 %).
“Šie iedzīvotāju norādītie satraukumi kopā ar bažām par antibiotiku vai zāļu atliekvielu klātbūtni pārtikas produktos veido likumsakarīgu kopainu — lielākā daļa jeb 64 % iedzīvotāju, iegādājoties pārtiku, satraucas par to, ka produkta kvalitāte var neatbilst tā cenai,” saka T. Lisakovska. “Latvijas iedzīvotāji, kas izvēlas “Ķekava Foods” produkciju, var būt droši, ka viņu galdā nonāk ar rūpību un atbildību ražota putnu gaļa – audzēta bez antibiotikām, ar augstu uzturvērtību un olbaltumvielu saturu, ievērojot dzīvnieku labturības principus un ilgtspējīgas ražošanas pieeju. Un, kas ne mazāk būtiski – iedzīvotāji ir iecienījuši mūsu produktus gan to lieliskās garšas dēļ, gan tādēļ, ka tie sniedz apziņu par vietēji ražotu, kvalitatīvu un uzticamu produktu. Šāda pieeja mums nodrošina, ka “Ķekava Foods” attīstās ne tikai Latvijā, bet arī gūst citu valstu iedzīvotāju atzinību, uzņēmuma eksportam pieaugot par 10 % pēdējā finanšu gada laikā.”
Šogad “Ķekava Foods” ieguva prestižo lauksaimnieku gada balvu “Sējējs” nominācijā “Gada uzņēmums pārtikas ražošanā”, tika atzīta par vienu no straujāk augošajiem zīmoliem Latvijā (“Brand Capital” pētījums) un saņēma arī “Gada uzņēmēja” apbalvojumu Bauskā, kas apliecina uzņēmuma mērķtiecīgo attīstību, augstos kvalitātes standartus un ieguldījumu gan Latvijas pārtikas nozarē, gan vietējā kopienā.
Vairāk par to, kā “Ķekava Foods” nodrošina putnu audzēšanu bez antibiotiku izmantošanas, lasiet te .
“Ķekava Foods” aptauja sadarbībā ar “Norstat” veikta 2025. gada novembrī, aptaujājot 1002 Latvijas iedzīvotājus.